door scarlet » do jun 17, 2010 11:45
Europees Parlement ziet niets in etiket voor ongezond eten
17 juni 2010, 6:00 uur | FD.nl
Door: Han Dirk Hekking
Producenten van voedingsmiddelen moeten op de voor- en achterkant van de verpakking van hun waren vermelden hoeveel suiker, energie, zout en (on)verzadigde vetten die bevatten. Ook moet een etiket bij een breder scala van artikelen de herkomst van het product vermelden. Dat is de uitkomst van een stemming gisteren in het Europees Parlement.
Consumentenorganisaties in de EU hadden geijverd voor introductie van een stoplichtsysteem. Daarbij zou de kleur rood aangeven dat consumptie van het product gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Groen betekent dat het nuttigen gezond is.
Europese voedingsmiddelenfabrikanten zijn fel gekant tegen het stoplichtsysteem, dat al bestaat in Groot-Brittannië. Zij voerden campagne voor hun eigen systeem, met informatie op verpakkingen over bijvoorbeeld de dagelijks aanbevolen hoeveelheid te nuttigen suiker. Een meerderheid van het parlement steunt de fabrikanten. Monique Goyens, directeur-generaal van de Europese consumentenorganisatie Beuc, noemde dat verbazingwekkend. 'Onafhankelijk onderzoek geeft aan dat een grote meerderheid van de consumenten kleurcodes wil.'
Goyens noemde de uitslag van de stemming een 'zeer ernstige tegenslag'. Het verkeerslichtsysteem is volgens haar veel eenvoudiger te begrijpen voor consumenten. Maar CDU-Europarlementariër Renate Sommer, verantwoordelijk voor het door het parlement loodsen van de plannen, noemde de kleurcode juist 'verwarrend'. Als de voedingssector met rood, oranje en groen moeten aanduiden wat de inhoud van hun producten is, bestaat volgens haar het risico dat fabrikanten bijvoorbeeld suiker vervangen door kunstmatige zoetstoffen. Hiermee zouden ze een rode codering vermijden.
Parlementariërs van de sociaal-democratische en groene fracties, en Verenigd Links, hadden zich sterk gemaakt voor de kleurcode. PvdA'er Judith Merkies stemde echter tegen het verkeerslichtsysteem. 'De consument wil wel geïnformeerd worden, maar niet betutteld', aldus Merkies.
Maar Verenigd Links-Europarlementariër Kartika Liotard, die onlangs de SP de rug toekeerde, stelde dat 'je nu in de winkel een leesbril en een telmachine nodig hebt als je wilt weten wat je eet en als je producten wilt vergelijken. Dat blijft dus zo.'
De strijd over de etiketten is nog niet beslecht. Het parlement moet een akkoord zien te bereiken met de EU-lidstaten over de informatie op verpakkingen. Een definitief besluit is er mogelijk pas in 2012.
Wat vind jij?
Neem ook eens een kijkje in onze chat. Je kunt hier iedere avond tussen 19:00 en 21:00 uur terecht om te praten met lotgenoten, ervaringsdeskundigen of een psycholoog. ♥