Proud2bme Forum

Ziek van te gezond eten

Heb jij nieuwtjes over gezondheid en voeding? Bespreek en plaats het hier.

Ziek van te gezond eten

Berichtdoor mandy23 » di jun 15, 2010 17:56

Orthorexia: ziek van te gezond eten
zondag 13 juni 2010 | 20:11 | Laatst bijgewerkt op: zondag 13 juni 2010 | 20:30

Tekstgrootte

NIJMEGEN - Orthorexia, het streven zo gezond en puur mogelijk te eten, is in opkomst. Steeds meer personen, het merendeel vrouwen, lijden eraan. Veelal mensen van middelbare leeftijd die hoog zijn opgeleid. Niet afvallen, maar ‘gezond’ is het doel.


Orthorexia is in Nederland nog geen erkende ziekte, dus worden er geen aantallen bijgehouden en krijgt de ziekte geen plaats in de lijst van psychiatrische stoornissen. <TH>

Andere eetstoornissen, zoals anorexia nervosa (uithongeren met als doel mager te worden), boulimia (veel eten en weer uitbraken) en binge eating (in vlagen heel veel eten) gelden wel officieel als psychiatrische aandoening. Daarvoor bestaan richtlijnen voor het stellen van de diagnose en een behandelplan.

Orthorexia en anorexia lijken erg op elkaar, stelt dr. Greta Noordenbos van de Universiteit Leiden, deskundige op het gebied van eetstoornissen. „Bij anorexia gaat het om afvallen. Bij orthorexia om restrictie. Steeds meer dingen worden als ongezond gezien. De mensen gaan steeds minder eten en uiteindelijk treedt er wel gewichtsverlies op. Iemand met orthorexia kun je behandelen alsof die anorexia heeft.”

De symptomen zijn hetzelfde. De uitgehongerde mensen zijn graatmager, bleek, futloos en hebben het altijd koud. Bij vrouwen blijft vaak de menstruatie achterwege. In beide gevallen speelt volgens Noordenbos angst ook een grote rol. „Bij orthorexia pluizen mensen de hele dag etiketten uit, omdat ze bang zijn iets ongezonds te eten. Ze zijn er voortdurend mee bezig, kunnen het niet loslaten. Soms blijft er heel weinig over wat ze mogen eten. Mensen met orthorexia laten zich moeilijk corrigeren. Juist omdat ze vinden dat ze beter zijn dan de anderen.”

Ir. Yneke Vocking vindt orthorexia wel degelijk een aparte ziekte. Ze denkt dat de eetstoornis binnen de psychiatrie vooral niet wordt erkend omdat die relatief nieuw lijkt en er nog geen eenduidige criteria zijn. „Er is dus ook geen geld.”

Uitgebreid over de eetstoornis orthorexia nervosa in De Gelderlander van maandag 14 juni 2010.

Het filmpje staat op:
http://www.gelderlander.nl/algemeen/gez ... d-eten.ece
Waar een wil is, is een weg.
mandy23
Proud2Bhere
 
Berichten: 117
Geregistreerd op: do dec 03, 2009 21:47

Keer terug naar Nieuwtjes en weetjes

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten