Proud2bme Forum

Veel gebruikte zoetstof veroorzaakt vitamine D-tekort

Heb jij nieuwtjes over gezondheid en voeding? Bespreek en plaats het hier.

Veel gebruikte zoetstof veroorzaakt vitamine D-tekort

Berichtdoor scarlet » do dec 17, 2009 12:04

Veel gebruikte zoetstof veroorzaakt vitamine D-tekort

Fructose verhoogt risico op nierstenen

Fructose, een veel gebruikt zoetmiddel, veroorzaakt niet alleen nierstenen. Het verergert ook de achteruitgang van de nieren, al is nog niet duidelijk hoe. Bij ratten blijkt het een direct effect op de vitamine D-status te hebben.

Een nierziekte leidt tot verstoringen in de calcium-fosfaathuishouding en het vitamine D-metabolisme. Tegenwoordig is bekend dat fructose in de voeding een negatieve invloed op de nieren heeft. Amerikaanse en Japanse wetenschappers onderzochten bij ratten of fructose ook de afwijkingen in de calcium-fosfaathuishouding nog verder versterkt.

Bij een deel van hun proefdieren haalden ze 5/6e van de nieren weg, wat vergelijkbaar is met een ernstig verslechterde nierfunctie. De controleratten ondergingen een nepoperatie, waarbij de nieren intact werden gelaten. Na zes weken kregen ze een maand lang een dieet dat rijk was aan glucose, of aan fructose.

De ratten waarbij de nieren grotendeels verwijderd waren vertoonden duidelijke tekenen van nierfalen zoals een verhoogd creatinine en fosfaat. En bij de diertjes die het fructosedieet kregen verslechterden al deze waarden nog verder. De ingrepen hadden geen invloed op het transport van fosfaat door de darm. Maar het transport van calcium door de darm daalde onder invloed van de fructose. Dit had alleen geen effect op de serumcalciumniveaus.

De ratten waarbij de nieren grotendeels verwijderd waren en die daarnaast het fructosedieet kregen, vertoonden een duidelijke afname in zowel 25-hydroxyvitamine D3- als 1,25-dihydroxyvitamine D3- spiegels.

Een zeer fructoserijk dieet heeft bij ratten dus een nadelig effect op de calciumopname, is medeoorzaak van het vitamine D-tekort dat bij nierschade ontstaat en verergert andere klassieke symptomen van nierfalen. Het is natuurlijk de vraag of bij mensen precies dezelfde gevolgen optreden, maar zeker is dat ook bij mensen met nierfunctieverlies de symptomen verergeren door een overmaat fructose.

Gepubliceerd: woensdag 16-12-2009 Bron: Journal of the American Society of Nephrology
Neem ook eens een kijkje in onze chat. Je kunt hier iedere avond tussen 19:00 en 21:00 uur terecht om te praten met lotgenoten, ervaringsdeskundigen of een psycholoog. ♥
Avatar gebruiker
scarlet
Site Admin
 
Berichten: 44713
Geregistreerd op: vr feb 27, 2009 16:32
 

Stuur scarlet een E-card!

Re: Veel gebruikte zoetstof veroorzaakt vitamine D-tekort

Berichtdoor proud2Bmoderator13 » za maart 13, 2010 01:35

Wie gebruikt er nou ook zoetstof?
Doe gezond neem een schepje suiker! ;)

xxx mod13
NIETS IS ONMOGELIJK,
OMDAT DE DROMEN VAN GISTEREN
DE VERWACHTINGEN VAN VANDAAG ZIJN -
DIE MORGEN WERKELIJKHEID KUNNEN WORDEN!
Avatar gebruiker
proud2Bmoderator13
Proud2Bmoderator
 
Berichten: 8502
Geregistreerd op: wo nov 18, 2009 14:34

Re: Veel gebruikte zoetstof veroorzaakt vitamine D-tekort

Berichtdoor Becky Buller » do jun 03, 2010 20:07

Zoetstof is idd af te raden, het is helemaal niet zeker of dit geen schade aanricht aan je lichaam. Vooral aspartaam en acesulfaam K zijn volgens mij écht niet goed...
Er is wel een nieuwe (gezonde) zoetstof in de EU: Stevia. iemand hier ervaring mee? Schijnt niet slecht te zijn en wel zoet!
Een liefhebbend hart is de hoogste wijsheid.
Afbeelding
Avatar gebruiker
Becky Buller
Proud2Bgreen
 
Berichten: 18
Geregistreerd op: di mei 04, 2010 16:52

Re: Veel gebruikte zoetstof veroorzaakt vitamine D-tekort

Berichtdoor Prue » vr jun 04, 2010 09:22

.
Laatst bijgewerkt door Prue op wo sep 01, 2010 11:01, in het totaal 1 keer bewerkt
Avatar gebruiker
Prue
Proud2Bproudy
 
Berichten: 1132
Geregistreerd op: wo jul 22, 2009 18:51

Re: Veel gebruikte zoetstof veroorzaakt vitamine D-tekort

Berichtdoor LightBlue » za jul 03, 2010 21:06

Stevia is inderdaad goedgekeurd. Mijn buurvrouw (voedingsconsulente) heeft al een potje in huis, al wordt het in Europa alleen verkocht als huidzuiveringsmiddel. Stevia is een plantje dus volkomen veilig. Over Aspartaam zijn inderdaad een shitload aan bijwerkingen bekend.. Zodra mijn eetstoornis weg is wil ik GEEN zoetstoffen meer in mijn lijf (maar nu zijn de light-varianten nog iets te aantrekkelijk...)
LightBlue
Proud2Bgreen
 
Berichten: 9
Geregistreerd op: zo jun 06, 2010 19:33


Keer terug naar Nieuwtjes en weetjes

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast