Proud2bme Forum

Invloed van voeding op stemming

Heb jij nieuwtjes over gezondheid en voeding? Bespreek en plaats het hier.

Invloed van voeding op stemming

Berichtdoor scarlet » ma sep 27, 2010 14:04

Gevoeligheid voor stress wordt door twee belangrijke factoren bepaald, namelijk stress en genetische factoren. Bij bepaalde genen ben je gevoeliger voor de negatieve gevolgen van stress. Serotonine is een stofje die invloed heeft op je stemming, je eetlust en slaap. Zodra de hoeveelheid serotonine afneemt, bijv. onder invloed van stress, kun je minder lekker in je vel zitten. Kan voeding hier een effect op hebben?

Ja. Serotonine kan in het lichaam alleen worden aangemaakt met behulp van tryptofaan. Tryptofaan is een aminozuur die je lichaam niet zelf aan kan maken, maar die in je voeding zit.

Eiwitten
Tryptofaan zit in eiwitten. Een conclusie die je dan kunt trekken, is dat het wel goed komt met het serotoninegehalte als je maar voldoende eiwitten eet. Helaas. Het werkt toch een beetje anders. In eiwitten zitten namelijk nog veel meer aminozuren. Deze aminizuren willen allemaal door de hersenen worden opgenomen. Er onstaat een competitie, waardoor uiteindelijk minder tryptofaan door de hersenen opgenomen worden.

Koolhydraten
Koolhydraten bevatten geen tryptofaan, maar kunnen er wel voor zorgen dat er meer tryptofaan in de hersenen wordt opgenomen. Hoe zit dit? Als koolhydraten worden opgenomen stijgt de bloedsuikerspiegel. Als reactie maakt het lichaam insuline. Dit zorgt ervoor dat glucose (suiker) in de cellen opgenomen wordt. Het zorgt er echter ook voor dat de aminozuren die samen met tryptofaan strijden om opname door de hersenen, naar de spieren gestuurd worden. Nu kan er veel meer tryptofaan door de hersenen opgenomen worden.

Effect
Uit onderzoek blijkt dat tryptofaan met name een positieve effect heeft op mensen met een stressgevoelige gen. De positieve effecten van meer tryptofaan, en daarmee meer serotonine, zijn verminderen van depressieve klachten en vermoeidheid en het verbeteren van de positieve stemming.

Hoe sterkt is dit effect? Koolhydraten eten voor een stressvolle taak, kan ervoor zorgen dat je minder negatieve gevolgen ondervindt door de stress.

En wat is het effect op depressie? Net als bij stress, kan bij depressie, door het eten van koolhydraten het serotoninegehalte in het brein verhoogt worden. Dit is echter een lichte en een niet-specifieke verhoging, waardoor het nooit een depressie kan behandelen. Anti-depressiva werken heel specifiek op bepaalde delen van de hersenen, met voeding wordt het serotinegehalte in het gehele brein licht verhoogd.

bron: symposium ‘voeding, brein en ritme’
Neem ook eens een kijkje in onze chat. Je kunt hier iedere avond tussen 19:00 en 21:00 uur terecht om te praten met lotgenoten, ervaringsdeskundigen of een psycholoog. ♥
Avatar gebruiker
scarlet
Site Admin
 
Berichten: 44713
Geregistreerd op: vr feb 27, 2009 16:32
 

Stuur scarlet een E-card!

Re: Invloed van voeding op stemming

Berichtdoor *Esther* » vr okt 08, 2010 18:39

Wel interessant om even te lezen! =]
Healing doesn't mean, The damage never existed.
It mean's that the damage, no longer control's our lives.
Avatar gebruiker
*Esther*
Proud2Bproudy
 
Berichten: 31066
Geregistreerd op: wo jul 08, 2009 08:28


Keer terug naar Nieuwtjes en weetjes

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten